Abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi olarak değerlendirilen ve Yaşar Kemal’in deyimiyle Bozkırın Tezenesi olan Neşet Ertaş bundan tam dokuz yıl önce aramızdan ayrıldı.
Ertaş, 1950’lerden itibaren kaydettiği plaklarla babası Muharrem Ertaş’ı takip etti ve özellikle Orta Anadolu türkülerini ve bozlakları seslendirdi. 1960’lı yıllardan itibaren bizzat kendisinin yazdığı türküleri söyledi.
1970’li yıllarda türküleri Türkiye’de dönemin birçok sanatçısı tarafından yorumlandı ve ülke genelinde popüler olmaya başladı. 2009 yılında UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri envanterine girmeye değer görüldü.
Ertaş, 25 Nisan 2011 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tarafından fahri doktora ödülüne layık görüldü. Bağlamadaki tavrı ve türküleri konservatuvarlarda ders olarak okutuldu.
25 Eylül ’12 tarihinde kaybettiğimiz usta sanatçı vefatının dokuzuncu yılında memleketi Kırşehir’de özel etkinliklerle anılıyor. Neşet Ertaş Kültür Sanat Merkezi fuaye alanında sanatçı anısına resim, albüm ve plak sergisinin ardından Anılarıyla Neşet Ertaş Sohbetleri paneli düzenleniyor.