Özgürlüğün köklerine yolculuk

Zaman Makinası|

VakıfBank Kültür Yayınları’nın yayımladığı Özgürlüğün Tarihi Üzerine İki Deneme adındaki eserde, İngiliz tarihçi Lord Acton toplumsal hürriyetin gelişimini inceliyor.

Acton kitapta, Julius Caesar, Aristoteles, Sokrates, Platon, Herakleitos, Cicero ve Locke gibi daha onlarca isme atıfta bulunarak, tarihi olaylardan örneklerle özgürlük düşüncesinin köklerine iniyor.

19. yüzyıl İngiliz düşünce tarihinin önemli isimlerinden Lord Acton 1834 yılında Napoli’de doğdu. Alman, İtalyan ve İngiliz aristokrasisine mensup Katolik bir ailenin ferdiydi. Özel eğitim aldı, ayrıca Münih’te ilahiyat, felsefe ve tarih okudu. Lordlar Kamarası’nda görev yaptı, başbakan William Gladstone’a danışmanlık hizmetinde bulundu. Gazeteci, editör ve yazar olarak uzun yıllar boyunca yazı hayatını sürdüren Acton, Batı Avrupa’nın tamamına vâkıf bir pozisyonda, ayrıcalıklı bir entelektüel kariyere sahip oldu. Acton, 1902’de Bavyera’da yaşamını yitirdi.

VakıfBank Kültür Yayınları’nın Türkçe’de ilk kez okurla buluşturduğu Özgürlüğün Tarihi Üzerine İki Deneme isimli kitap, İngiliz tarihçi ve siyaset adamı Lord Acton’ın Antikçağda Özgürlüğün Tarihi (1877) ile Hıristiyanlıkta Özgürlüğün Tarihi (1878) isimli iki denemesinden oluşuyor. Türkçe çevirisini Ahmet Fethi Yıldırım’ın yaptığı kitapta Acton, yüzyıllar boyunca gelişen ve dönüşen özgürlük düşüncesini tarihi anekdotlarla değerlendiriyor.

Comments are closed.