Son dönemin ses getiren yapımı Bir Başkadır’ın yaratıcısı Berkun Oya’nın senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini Taylan Biraderler’in üstlendiği Azizler filmi Netflix’te yayında. Azizler şimdiden yılın en çok konuşulan işleri arasına girdi. (Yazar: Zeynep Sıla Karataş)
Ezel Akay’ın 9 Kere Leyla yapımı gibi Azizler de pandemi sebebiyle Netflix’e taşınan filmlerden olsa da sinemaseverler arasında yankı uyandırmayı başardı. Yayınlandığı günden itibaren sosyal medyada hakkında çokça yorum yapılan film, Taylan Biraderler’in dördüncü sinema filmi. Yönetmenlerin yalnızlık temasına farklı bir bakış açısı getirdiği ve işlediği konuları kara mizah yoluyla ele aldığı Azizler, Taylan Biraderler’in yine Binnur Kaya ve Engin Günaydın’ı kadrosunda barındıran bir önceki filmi Vavien’in ardından seyircide önemli oranda bir beklenti yarattı. Bu beklentiyi karşılayıp karşılayamadığı ise sosyal mecralarda film hakkındaki tartışmaların fitilini ateşledi.
Son derece kalabalık kadrosuyla Azizler filmi her karakterin büyük öneme sahip olduğu hikâyesiyle farklı karakterlerde vücut bulan başka başka ruhsal sıkıntıları ele alıyor. Film baş karakter Aziz’in (Engin Günaydın) kız arkadaşı Burcu’dan (İrem Sak) ayrılmaya çalıştığı ve filmin gidişatında önemli yere sahip olan sahneyle açılıyor. Aziz’in film boyunca yaşadıklarını şekillendirecek olan yalnızlık ihtiyacı kız arkadaşından ayrılmaya çabalayışıyla ilk ifadesini buluyor. Burcu’nun aynı cümleyi gece gündüz tekrar ederek Aziz’e verdiği kolyeye takılıp kalışı da kadının saplantılı kişiliğine vurgu yapıyor.
İş yerinde sıkılan, kız arkadaşıyla bunalan ve birlikte yaşadığı ablası ve ailesiyle çatışmaları sebebiyle evde de bir türlü rahat bulamayan Aziz, karantina döneminde pek çoğumuzun şikâyetçi olduğu bir dertten mustarip. Aziz’in iş yerinde birlikte çalıştığı Erbil (Haluk Bilginer) karakteri ise Aziz’in aksine yalnızlığından bıkmış bir kişilik. On yıl önce kaybettiği eşi Kâmuran’ın (Binnur Kaya) ölümünü atlatamamış olan Erbil’in aynı zamanda aklî dengesi pek yerinde değil. Ölüme olan takıntısı onun için sonsuz yalnızlığından bir kurtuluş hâlini alıyor. Aziz’in çalıştığı reklam ajansından bir diğer iş arkadaşı Alp (Öner Erkan) de yalnızlık hissinin farklı bir yansımasını sunuyor.
Çevresindeki kimse tarafından gerçekten sevilmeyen Alp sahip olduğu yüksek maddî güç ile etrafındakilerin ilgisini satın almaya çalışıyor. Reklam ajansındaki başka bir çalışan Cevdet (Fatih Artman) ise içe dönük kişiliğiyle yalnız olmaktan oldukça memnun görünüyor. Erbil’in içten içe bir ilgi duyduğu Vildan (Gülçin Santırcıoğlu) karakteri ofisin en arkasında, son derece izole bir odada tek başına çalışırken mistik havasıyla yalnızlığın en somut hâlini oluşturuyor.
Film yalnızlık temasının çevresinde gelişen pek çok başka konuya da değinmek isterken bazen fazla dağınık bir hâle geliyor. Bir yandan filme adını veren Aziz’in yalnızlık isteğiyle uğraşırken bir yandan Erbil’in yalnızlıktan usanmasıyla cebelleşiyoruz. Film öte yandan Aziz’in sorunlu yeğeni Caner’in (Göktuğ Yıldırım) “denyoluk” problemi ve Halit Ergenç ile Bergüzar Korel’in canlandırdığı ünlü çiftin kavga ederek viral yaratmaya çalışmalarıyla popüler kültür ve yanlış ebeveynlik gibi sorunlara da değinmeye çalışırken izleyici için filmin ne anlatmak istediğini anlamak zorlaşıyor.
Filmin sonunda Alp’in gizlice kaydederek Aziz’in görüntülerini TikTok’a gönderme yapan ZipZop adlı internet sitesinde yayınlamasıyla Aziz reklam ajansında yaptığı için nesnesi hâline gelerek yalnızlığa olan özleminin tam tersi bir durumla karşı karşıya kalıyor. Kız arkadaşından ayrılmayı bile başaramayan Aziz tanımadığı binlerce insanın ilgisine maruz kalıyor. Aziz’in film boyunca aradığı kayıp kolyenin filmin sonunda bulunmasıyla Burcu saplandığı döngüden çıkıyor ve kolye motifi amacını Aziz’in kafasını kurcalayan yalnızlık obsesyonunu ucu açık bir şekilde sonlandırmasıyla tamamlıyor.
Son dönemde Türk televizyonu ve sinemasında sıkça ele alınan psikolojik temalar Azizler filminde de kendini gösteriyor. Belki de bu durumu içinde bulunduğumuz zeitgeist’ın bir yansıması olarak değerlendirmek mümkün.