ZAMAN MAKİNASI No.13

Zaman Makinası|

Zaman Makinası’nın yeni yolculuğunda kontrol masasını BirGün Gazetesi yazarlarından Burak Abatay’a emanet ettik. Abatay’ın kaleminden farklı müzikal tarzlara uzanan ve farklı temellere ayak basan beş stüdyo albüme gidiyoruz.

Dummy – Portishead

Portishead-Dummy-CoverDinleyenleri ile Portishead’i tanıştıran ilk stüdyo albüm olması Dummy’i her trip-hop sever tarafından çok ayrı bir yere sabitler. 1994 yılında çıkan albüm hâlâ en çok Portishead hitine de ev sahipliği yapan uzunçalar olarak bilinir. Roads, Biscuit, Mysterons, Sour TimesGlory Box gibi efsanevi Portishead şarkıları bu albümdedir.

 


İstavrit – Ezginin Günlüğü

Ezginin Günlüğü-İstavrit-CoverKuruculardan Emin İgüs’ün ve daha sonra gruba dâhil olan Tanju ve Cüneyt Duru’nun gruptan ayrılması sonrasında Nadir Göktürk’ün grubu tekrar şekillendirdiği döneme denk geliyor İstavrit. Hüsnü Arkan ve Fatih Saçlı da kadroya katıldı, fakat grubun bu köklü değişimi sonrasında değişen tek şey kadro olmadı. Artık Ezginin Günlüğü kendi sözleri üzerine şarkı yapmaya başlamıştı. İstavrit albümünün en temel özelliği budur. Albüm 90’lı yıllarda Ezginin Günlüğü’nün sahip olduğu popülariteyi oluşturma noktasında da, geleceğindeki müzikal kimliğin iskeleti anlamında da çok önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda grubun bilinen naif havasının dışında en serseri, en çapkın şarkı sözleri de yine bu albümdedir. Gemi, Hükümsüzdür ve Sardunya buradadır.


Rapüstad – Fuat & Killa Hakan

Rapüstad-CoverRap müziğin tarihi ülkemizde çok derin değil ve birkaç isim haricinde de uzun soluklu tecrübeleri barındırmıyor. Bu anlamda bir albüm var ki, gerek lirikal olarak gerekse altyapılarındaki özgünlük anlamında yapılmış en iyi işlerden birisi demek mümkündür. Fuat Ergin ve Killa Hakan’ın çeşitli şarkıcılarla yaptıkları düet bir albüm. Birçok şarkıda Ayaz Kaplı düetini dinlemek mümkünken, Sahtiyan, Ceza, Azra gibi rap müziğin önemli isimleri de albümde şarkı söylüyorlar. Ayrıca albümde tanıdık, bildik şarkılardan sample’ları da duyuyoruz. Türkiye’de rap müziğin en iyi albümü müdür bilmiyorum ama Killa Hakan ve Fuat’ın en iyi albümü diyebiliriz.


Rubber Factory – Black Keys

Black-Keys-Rubber-Fatory-CoverRubber Factory, Black Keys’in 2004 yılında yayımlanan üçüncü stüdyo albümü. Grubun müzikal ruhunun tam anlamıyla kendisini bulduğu albüm olarak nitelendirmek mümkün bu çalışmayı. When the Lights Go Out, The Desperate Man gibi birçok güzel şarkıyı barındırıyor albüm.

 

 


Serart – Serj Tankian & Arto Tunçboyacıyan

Serj Tankian-Arto Tunçboyacıyan-Serart-Coverİki Ermeni müzisyen Serj Tankian ve Arto Tunçboyacıyan’ın bir araya gelmelerinin meyvesi Serart. Deneysel müziğin en güzel örneklerinden birisi. İçinde Anadolu ve modern müziğin birçok esintilerini bulabileceğimiz mis gibi bir albüm Serart.

 

 

Comments are closed.